Search This Blog

Tuesday, 15 March 2011

bencana alam:peringatan Dia untuk kita semua

bru2 ni mse meeting sukarelawan kt slh 1 dewan kuliah kt fssk,line internet ukm tbe2 slow cm siput,aiyoo.aku mngeluh r pjg sbb nk siapkan blog sukarelawan ni,alih2 tersembul kata2 dr slh sorg pngrh blog yakni simaa,ktenye smlm (khamis) kt jepun kne tsunami,so psl glmbng tsunami 2 yng mlmbtkn line intenet,aku igt die joking je,upenye2 btul,subhanaallah,ok skg kte cte psl slh 1 bncne alam ni;tsunami

dlu mse 2004 kt indonesia ade trjdi tsunami,akhirnya mngorbankan lebih 250 000 org bukan dri indon je,dri asia selatan,asia tenggara smpai sebahagian afrika pn kne tempias nye,mmg rsk bgnn mse 2,skg kt jepun plk,jepun dh r pulau yg x sbrape besar,kne mnde2 ni tngelam nye,xtw r

kejadian di jepun ni bermula pd 11 mac 2011 pkl 2:46 pm wktu tmptn,gempa bumi berukuran 8.9 ritcher(skala yng dkategorikan sbgai plg bhye)berlaku di semenanjung oshika , tohoku.ktne tohoku korg jgn tnye aku sbb aku org malaysia,bkn org jepun,psl gempa bumi ni terjadinya tsunami setnggi 10 meter....bygkn bpe tngginye 10 mtr tu,agk2 sme tgi ngn pe ek?selain 2,lps je tsunami mcm2 yg jdi,nuclear reactor tmpt dorg terbkr n smmgnya ini berita yng sgt penting krne ia melibatkan nyawa 1 dunia,ni just info dr berita harian

INFO: KESAN RADIASI NUKLEAR KEPADA MANUSIA



  • Pendedahan radiasi berukuran 100 Rems akan merosakkan sistem peredaran darah menyebabkan sel limfosit darah akan berkurangan. Simptom awal selesema. 




  • Pendedahan kepada radiasi berukuran 200 Rems ke atas menyebabkan keguguran rambut dengan cepat, kerosakan saluran usus yang mengakibatkan mual, muntah dan cirit-birit. Pada kekuatan ini, radiasi boleh menyebabkan kerosakan saluran peranakan.




  • Radiasi nuklear berukuran 1,000 hingga 5,000 Rems mengakibatkan kerosakan kepada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung gagal berfungsi dan kematian.




  • Pendedahan langsung kepada radiasi berukuran lebih 5,000 Rems akan menyebabkan sel otak rosak, selain membunuh sel saraf dan merosakkan pembuluh darah dalam jantung.




  • Dalam jumlah tertentu, iodin radioaktif boleh merosakkan sebahagian atau seluruh bahagian kelenjar tiroid yang mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.




  • Menurut data kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukkan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan berdepan risiko jangka panjang seperti leukemia dan barah limfoma.






  • tpi kes ni aku xtw stkt mne paras dnagerousnye,,ok r sbuk brcerita aku bg korg sme tgk gmbr2 yg berkaitan dgn kjdian ni

    wk2 tsunami melanda pesisir pantai jepun

    gelombang yng dihasilkan oleh tsunami

    reactor nuclear yng terbakar



    ok skg kte bncngkn plk kjdian ni dr perspektif agama kte iaitu agama islam,ni info aku amik dri slh satu website yg dpercayai

    Bila matahari tidak lagi terbit dari timur ...itulah tandanya kiamat semakin hampir dan ianya merupakan tanda besar hari kiamat. Hari ini sudah banyak tanda-tanda kecil kiamat. Diantara kiamat kecil ialah:

    1. Zina bermaharajalela
    2. Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik.
    3. Bermaharajalela alat muzik.
    4. Menghias masjid dan membanggakannya.
    5. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
    6. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
    7. Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa.
    8. Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda.
    9. Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)
    10. Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
    11. Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
    12. Orang akan melakukan homoseksual.
    13. Akan terdapat ramai anak luar nikah.
    14. Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
    15. Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
    16. Banyaknya berlaku gempa bumi.

    Dan apabila melihat pada tanda-tanda kecil berlaku kiamat, maka jelas, diantara 1-16 itu jelas menunjukkan bahawa kiamat semakin hampir. Namun yang paling mengejutkan, tanda-tanda besar kiamat juga sudah ada. Yang paling ketara ialah matahari semakin menaik ke arah barat dan semakin meninggalkan timur.

    Jepun,11 Mac 2011 negara matahari terbit telah dilanda tragedi tsunami Jepun dan kali ini ia merupakan paling dahsyat dalam sejarah negara mereka untuk tempoh 140 tahun. Kekuatan kali ini bukan calang-calang iaitu 8.9 skala Richter. Kejadian berlaku di timur laut Tokyo. Dan fenomena itu turut mengubah menyebabkan kedudukan Pulau Honshu yang merupakan pulau utama Jepun itu berganjak sehingga 2.4 meter.

    Ini menunjukkan negara matahari terbit itu sedang mengubah kedudukannya. Maka fenomena ’Retrograde Motion’ yang pernah diperkatakan sejak 1400 tahun dahulu semakin hampir.

    Dan ALLAH swt pernah berjanji bahawa hari kiamat akan tiba dan sesungguhnya ALLAH swt tidak pernah memungkiri janjiNYA.

    Semoga kisah Tsunami di Jepun tidak lagi menjadi bahan kelakar. Jadikanlah kisah Tsunami di Jepun sebagai pengajaran buat kita. ALLAH swt baru menyampaikan IKLAN KECIL KIAMAT. Dan sesungguhnya, hari kiamat semakin tiba. Semoga kita tidak merasai hari kiamat dan kita dimatikan sebagai orang yang taat, dan tidak diaibkan pada Hari Kiamat.

    ps:masih belum terlambat utk bertaubat,peace XD

    Tuesday, 8 March 2011

    saya budak baru belajar

    assalamualaikum,

            kte mulakan dgn bacaan doa dlu,bismillah...

    ok r,firstly,aku ni org bru,pgl aku lee je,nme btul aku bgtw kendian skt ek,hehe,bkn pe,aku ni mlu2 kucing ag dlm dunia blog ni




    ni tgh malu ni,haha

    haha,ok2,aku skg ni tgh blaja ag,kt mne,2 nnt r aku bgtw next blog,solo ag???mst r solo,mke cm jmbu btu spe yg nk kn,haha,btw aku org pahang,skg mrntau ke ngri org ats dsr blaja,dh dkt 20 thun aku idup d bumi Allah SWT yg serba indah ni,aku dh jmpe mcm2 org,mcm2 pglmn,mcm2 suka duka,huhu,ok r,aku chow dlu,nk g briadah r kte kn,huhu,salam.......









    p/s:buah epal di luar pagar,ambil galah tolong jolokkan,sye lee budak bru nk blajar,klo slh tolong ajarkan,XD